14 juni 2024

Door de grond gezakt...

Wieger Bok
Auteur
Leestijd: 2 minuten

Veilig werken met de hoogwerker

In mijn training veilig werken met de hoogwerker besteed ik extra aandacht aan de ondergrond.

Dat heeft vooral te maken met nieuwe situaties waarbij wij water opslaan in de ondergrond. Er zijn hele mooie oplossingen om te zorgen dat onze straten niet meer blank staan maar dat betekent niet dat je zo maar een enorme punt last neer kan zetten.

Het is daarom altijd belangrijk om de stabiliteit van de hoogwerker te testen voordat je aan het werk gaat. Dat houdt in dat je test of de stempel weg blijven zakken of dat de stempel niet meer beweegt.

Zorg er verder voor dat je een stempel plaat gebruikt;
- zet de stempel in het midden van de plaat
- vul gaten onder de plaat op voor meer stabiliteit

Het lastige is dat er vaak wordt gereden met een mobiele hoogwerker, die is zoals gezegd lekker mobiel.
Je kunt dan toch echt beter stalenrijplaten gebruiken, (kunststof buigt lekker mee) want een hoogwerker die onder bijvoorbeeld glazenwassers favoriet is weegt al gauw minimaal 6000 kilo. Dat is dan toch een 1500 kilo punt last per wiel.

Onderschat ook niet het gevaar als je met uitgeschoeven hoogwerker en klein stukje wil rijden. Wat op de grond n kleine hobbel is kan bovenin wel eens een enorme slinger zijn.

Er zijn natuurlijk legio verhalen waarbij er nog eens wordt verteld dat "Harry" dacht dat hij wel even naast de plaat kon rijden. Met als gevolg dat er een kraan bij kon komen om de hoogwerker weer overeind te zetten.

De verhalen die in de krant komen hebben helaas 1 van de volgende 2 zinnetjes:
- zwaargewond afgevoerd naar het zieken huis
- bestuurder overleden

Hieronder een afbeelding met het aantal ongevallen in 2022, oranje zwaar gewond, rood is dodelijke afloop.

Aantal dodelijke ongevallen en gewonden in 2022 bron IPAF

In 2013 was er slecht 1 dode door het omkantelen van een hoogwerker, in 2022 zijn dit er 13.
Deze toename van dodelijke slachtoffers zie je bij meerdere oorzaken als er met de hoogwerker gewerkt wordt, zoals vallen van het platform, elektrocutie, beknelling, en geraakt worden door een vallend voorwerp.

Als eerste ben je veratnwoordelijk voor je eigen veiligheid daarna ben je veratwoordelijk voor je collega's en omgeving.

Het is daarom goed om eens in de 5 jaar een praktijk cursus te volgen, je leert altijd wat. En het kan nu ook via E-learnig.

Vragen of interesse in onze dienstverlening naar aanleiding van dit artikel? We horen graag van u.