25 januari 2024

Ongevallen en blijvend letsel

Wieger Bok
Auteur
Leestijd: 2 minuten

Wanneer ben je verplicht om een ongeval te melden. 

De Nederlands Arbeidsinspectie omschrijft dat als volgt:

”Een arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt tijdens of door werkzaamheden, in Nederland of aan boord van Nederlandse zeeschepen of vliegtuigen. U bent verplicht een arbeidsongeval direct te melden wanneer er sprake is van:

  • dodelijke afloop
  • ziekenhuisopname
  • blijvend letsel

De laatste 2 punten hebben een stuk duiding nodig. Met een ziekenhuis opname wordt bedoelt dat een persoon minimaal 1 nacht in het ziekenhuis verblijft.

Het blijvend letsel is lastiger te herkennen omdat de langdurige gevolgen niet altijd duidelijk aanwezig zijn op het moment dat er een ongeval heeft plaats gevonden.

Een praktijkvoorbeeld hierbij is het uitglijden van een medewerker terwijl hij een aanhanger probeert te verplaatsen. Hierbij schiet zijn schouder uit een in de kom. In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat er een scheurtje in zijn schouderkom zit. 

De verwachting is dat de medewerker binnen een aantal dagen weer kan werken. Helaas blijft de pijn en kan de medewerker na een aantal weken zijn arm nog niet goed gebruiken. 

Dit zijn situaties waar niemand blij van wordt. De werkgever mist een medewerker, de medewerker mist zijn werk en wordt in zijn privéleven ook beperkt door het ongeval. 

Hoe ga je dan om met het melden van een ongeval? Hoe zit het met de verzekering en letselschade?

In dit geval is het ongeval gemeld en besloot de Nederlandse Arbeidsinspectie er geen verder onderzoek naar te doen. 

Op het moment dat er iets gebeurt stopt alle discussie, je wordt met je neus op de feiten gedrukt.

Je krijgt ook te maken met onzekerheid, wat als ze het bedrijf bezoeken, wat als we stil worden gelegd. Wat als het toch blijvend is.

Kies dan voor duidelijkheid en transparantie. De kernwaarden van je bedrijf geven dan richting aan hoe je met zo’n situatie omgaat. Goed zorgen voor, eerlijkheid duurt het langst, blijf met elkaar praten, kijk en zoek naar hoe het wel kan en sta open om hulp te vragen.

Je kan altijd vrijblijvend advies inwinnen, desnoods bel je anoniem de arbeidsinspectie en stelt daar een fictieve vraag.

Als je echt denkt dat erbij jouw nooit iets fout gaat tja lees dan hier verder

Hier voor gratis download; Formulier melding ongevallen

Vragen of interesse in onze dienstverlening naar aanleiding van dit artikel? We horen graag van u.