25 januari 2024

Doel van, en Eisen aan de RI&E

Wieger Bok
Auteur
Leestijd: 2 minuten

Het doel van de RI&E

Zo weinig mogelijk, ongevallen, gezondheidsklachten en verzuim.

Sinds 2021 wordt er strenger op het hebben van een RI&E gecontroleerd. Na het informeren, beschikbaar stellen van kennis en tools zijn de eisen aan de RI&E in maart 2022 aangescherpt en gaat de Nederlands Arbeidsinspectie strenger controleren.

De kwaliteit van de RI&E moet omhoog.

Hierbij wordt gekeken naar een aantal onderdelen.

De volledigheid

Het gaat hier met name om het aanpakken van de grondoorzaken. Een gevaarlijke situatie is vaak een symptoom van iets wat niet goed geregeld is. Pakt u alleen het symptoom aan dan schiet u te kort. 

Beleid en implementatie

Ook is er extra aandacht voor het beschrijven van het beleid en de daadwerkelijke implementatie op de werkvloer. Als het alleen op papier klopt dan valt u gauw door de mand

Bijzondere groepen

De risico’s van de zogenaamde bijzondere groepen zijn beschreven (jeugdigen, ouderen, zwangere, minder validen, derden, stagiaires en uitzendkrachten, bewakingspersoneel, schoonmaakpersoneel).

Actualiteit

Er moet rekening gehouden worden met actuele situatie in uw bedrijf. Denk aan nieuwe medewerkers of machines, veranderende werkprocessen en iets waar geen invloed op heeft de veranderende wet en regelgeving. 

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de RI&E komt met name naar voren uit zaken die afhankelijk zijn van de persoonlijke beleving van uw werknemers. Waar extra op gelet wordt zijn de onderwerpen die vallen onder psychosociale arbeidsbelasting PSA, denk onder andere aan ongewenste omgangsvormen gedrag en beleving van de werkdruk.

Hoe uw medewerkers dit ervaren moet onbevooroordeeld en realistisch zijn.

Als uw medewerkers te maken hebben met arbeid belastende factoren denk aan: trillingen, geluid, wisselende temperaturen. Dan moet de invloed hiervan op uw medewerkers onderzocht en geëvalueerd worden. De evaluatie moet wetenschappelijk onderbouwt zijn met wettelijke grenswaarden.

Plan van aanpak 

Het plan van aanpak bevat adviezen welke de grondoorzaken van de risico’s aanpakken.  Het volgt dus de arbeidshygiënische strategie. Daarnaast moet er een inschatting zijn van de effectiviteit van de maatregelen en er moet rekening gehouden worden met ongewenste consequenties. 

Een juiste planning en prioritering moet gebaseerd zijn op de weging van de grootte van de risico’s en de eventuele bedrijfsbelangen. 

Het plan van aanpak moet concreet en realistisch zijn.

Er moet beschreven zijn hoe de maatregelen worden geïmplementeerd, wie de verantwoordelijke personen zijn en wat hun bevoegdheden zijn.

Naast minder incidenten, verlies en ongevallen zorgt een goede RI&E ook voor meer werkplezier, een hogere productiviteit door een gezonde en veilige werkomgeving.

Met een RI&E heeft u alle arbeidsrisico’s in kaart gebracht.  Met een goed plan van aanpak kunt u aan de slag met het wegnemen en verkleinen van de risico’s

Vragen of interesse in onze dienstverlening naar aanleiding van dit artikel? We horen graag van u.